woensdag 1 januari 2020

Oliebollen in Marokko


Oud en Nieuw komt eraan; hier op onze kleine camping waar niets te doen lijkt. En het reisprogramma zegt alleen maar dat het Oud-jaar is…
Ochtend wandeling
Expeditie Far East pakt uit: In een hoek van de camping blijkt een prachtige berber tent te zijn neergezet met tapijten op de grond en zelfs twee gaskachels, zodat we Oud-jaars nacht binnen kunnen staan. Het is hier immers koud en het kan zelfs regenen.
Gezamenlijke maaltijd de berber tent
 Deze tent mogen we al inwijden op een gezamenlijk diner 30 december; de familie van de camping kookt voor ons een fantastisch vier-gangen diner en dat voor 28 mensen op een gasfornuis in een kleine keuken! Het smaakt heerlijk, eigen wijn meenemen is prima. Het is erg gezellig zo samen met de hele groep te eten, de eerste keer pas.
Oliebollen bakken in voorbereiding
Inderdaad, 28 mensen want Hans en Nancy hebben vrienden uitgenodigd met een speciaal doel: oliebollen te bakken voor ons allemaal! Gertjan doet dat fantastisch! De oliebollen smaken overheerlijk in de warme Marokkaanse zon, samen met de bubbels die Hans erbij schenkt. Heel bijzonder en hartstikke gezellig! Met die mooie bergen op de achtergrond schieten we leuke plaatjes.

Oliebollen met bubbels in de Marokkaanse zon
‘s Avonds is het uitermate sfeervol  in de berber tent. Ons huisorkestje van twee gitaren en een dwarsfluit wordt aangevuld door de neef van de familie die prachtig meespeelt op een handtrommel. De dochters hebben zich heel mooi aangekleed en dansen met ons mee. We mogen zelfs foto’s maken, we zijn nu immers één familie. Als de muzikanten uitgespeeld zijn worden via de telefoon van Mieke zowel westerse als Marokkaanse muziek gespeeld.
Om twaalf uur staan onze eigen flessen paraat; gezamenlijk tellen we af en proosten op op een Nieuw Jaar! Wat een bijzondere, multiculturele ambiance, een prachtige plek om een nieuw reis-jaar te beginnen!!
Onze gedachten zijn ook bij onze kinderen en kleinkinderen, we bellen en appen. Voor hen en al onze vrienden veel Goeds in dit nieuw jaar.

Kleine veldjes, oude Kashba's en nieuwere huizen in de dades vallei
Op 1 januari moeten we gewoon weer op tijd op, om negen uur is de briefing en rijden we verder door het mooie, uitgestrekte dal van de rivier de Dades met kleine stukjes landbouwgrond naast Kashba’s en moderne huizen. In Quarzazate is een paar jaar geleden een grote Carrefour Supermarkt geopend. Lekker, weer Franse kaasjes. Wel  duur!
Vanavond staan we naast het stuwmeer van Quarzazate, weer zo’n prachtige plek met een schitterende zonsondergang.
De oliebollen en bubbels zijn Nils minder goed bekomen. Hij voelt zich niet lekker en is in de loop van de middag al naar bed gegaan. Hopelijk is hij morgen beter, want ja, de reis gaat verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten