maandag 6 januari 2020

Leven op 14 vierkante meter

We wonen alweer ruim vijf weken in onze Zwerver. Gaat dat wel op 14 vierkante meter?
Overdag is het natuurlijk geen enkel probleem, we rijden door dit mooie land, zien prachtige landschappen, interessante mensen en genieten overdag van de warme zon.
Ook vandaag een prachtige rit. Zelfs met water over de weg
 Het weer is hier erg mooi: na een paar bewolkte eerste dagen, schijnt de zon volop in een strakblauwe lucht. Heerlijk!
Genieten van de zon op een terrras, met alleen mannen
Als de zon weg is, die gaat om half zeven onder, of in de schaduw, wordt het snel koud. ‘s Nachts koelt het af tot een paar graden boven nul. 
Er zijn vrijwel geen avond activiteiten,  iedereen zit ‘s avonds in zijn eigen camper. Vaak met de blinderingen voor de ramen om de warmte binnen te houden. Om warm te blijven heb ik dan ook ‘s avonds drie truien over elkaar heen aan en wanneer nodig een fleece dekentje over mijn benen. Mijn bergschoenen zijn de meest warme schoenen die ik bij me heb, dus die heb ik iedere avond aan, mét de ski sokken die ik als laatste toch nog heb meegenomen. Meestal is de kachel ‘s avonds niet nodig, wel maak ik altijd een warme kruik voor in bed.
Opstaan is het moeilijkste moment van de dag: dan is het erg koud binnen, maar een paar graden boven nul. Meestal zetten we eerst de kachel aan en kruipen we nog er nog een kwartiertje in. Als ook het water voor de thee en koffie heeft gekookt, gaat de temperatuur binnen met sprongen omhoog. Het gaat helemaal goed als de zon opkomt rond kwart over acht. 
Als de zon het zwarte dashboard kan bereiken wordt dat een heerlijk warm kacheltje. Als het kan, houden we daar met het parkeren al rekening mee. Het is erg leuk om de zon te zien opkomen vanaf de ontbijttafel. Eergisteren werd de zon boven de horizon uit gejaagd door de Sabeldans van Katchaturian bij ons in de camper. Een goed begin van de dag!
 Vervelen doen we ons ‘s avonds niet, ook al hebben we geen televisie. Na het koken en de afwas zijn er altijd foto’s om uitgezocht te worden en verhaaltjes die moeten worden geschreven. Spelletjes doen is ook heel leuk. Vrijwel overal is goed internet via onze Marokkaanse sim-kaart. We kunnen de krant lezen, mailen en bellen va Skype met het thuis-front en zelfs Step-bridgen ieder op onze eigen pc. Leuk!
Ik geniet ook erg van onze goede geluidsinstallatie; heerlijk die afwisselende muziek. Nils doet graag een middagslaapje of gaat op tijd naar bed. Geen probleem; de deur van het toilet is ook de deur van de slaapkamer.

Dagelijkse Boodschappen
De brood voorraad in de stalletjes wordt aangevuld
Iedere dag kopen we vers brood, het lekkere, platte Marokkaanse brood kost maar €0,10 per stuk en is in de ochtend overal verkrijgen. Voor ontbijt of lunch eten wij samen een zo’n brood.
Groenten en fruit zijn er volop, overal staan stalletjes, lokale producten zijn heel goedkoop. In ieder dorp en op iedere markt zijn slagers die vers gehakt voor je draaien. Het karkas hangt buiten, er wordt een stukje van afgesneden, in de gehaktmolen gedaan en dan krijg je het mee. Ik let altijd goed op dat het druk is in de slagerij; je wilt geen oud gehakt van uren geleden, er is immers geen koeling.
De slager  snijdt ons vlees om er gehakt van te maken
Kaas en vleesbeleg zijn niet te krijgen, we hebben nog wat voorraad, meegenomen uit Spanje. Voor de rest zijn we nu aangewezen op een paar grote supermarkten in de stad. Alcohol zie je in de kleine dorpjes natuurlijk ook niet, maar een enkele grote supermarkt heeft wijn en bier. Niet dat we dat nodig hebben, ook daarvan hebben we genoeg ingeslagen in Spanje. 
Jullie begrijpen het al: we hebben het heel gezellig hier in onze Zwerver. 14 vierkante meter is voor ons groot genoeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten