zaterdag 18 januari 2020

Langs de ruige kust verder naar het noorden


Na een ochtendwandeling op Plage Blanche, dit keer wel met flamingo’s maar te ver weg voor een foto, rijden we verder langs deze ruige kust naar het noorden.
De heuvels zijn groen van de cactussen en wolfsmelk
Bloeiende wolfsmelk.
De heuvels zijn groen van de cactussen, een enkele grote argan-boom en vooral veel wolfsmelk. Die bloeit prachtig, er staan veel bijenkasten. De cactussen worden aan gepland voor hun vruchten, waar o.a. jam van wordt gemaakt. Ze groeien blijkbaar zonder irrigatie.

Cactussen tot hoog op de heuvel
Hier dichter bij de zee valt blijkbaar meer regen, of de lucht is vochtiger. In sommige dalen van de droge riviertjes is iets groens ingezaaid. Het kan gras zijn, maar het staat zo mooi op rijtjes dat ik denk dat het een soort wintertarwe is.
Groene dalen
Al dit groen trekt ook veel nomaden aan met grote schaapskuddes. We stoppen bij een kudde van een paar honderd dieren. De herder haalt een beetje diesel uit zijn oude Landrover en start de waterpomp zodat alle schapen kunnen drinken.
In de krant staan verhalen van competitie tussen nomaden met rondtrekkende kuddes en boeren. Je kunt je goed voorstellen dat dit ook hier speelt. Temeer omdat de groeiende dorpjes ook meer water nodig hebben, met als gevolg een zakkend grondwaterpeil.
Tegen de middag parkeren we Zwerver in Sidi Ifni, een oud Spaanse stadje. Zoals alle Spaanse steden is er een groot “Plaza Espana” met de overheidsgebouwen. Nadat Marokko de oorlog om dit stadje had gewonnen in 1960, heet dit plein Hassan II.
Blauw-wit in Sidi Ifni

Het hele stadje doet Spaans aan met de blauw witte gebouwen. In de Souk is het erg gezellig, leuk al die mensen. Aan de rand van de markt staan de tajine’s op het vuur te pruttelen als we binnenkomen. De vis van Nils wordt vers gegrild op een houtskoolvuurtje: veel blauwe, walmende rook, gelukkig van ons tafeltje af.
Eten in een restaurantje bij de markt
V
Voor de nacht heeft Expedition Far East weer zo’n mooie plek gevonden: boven op een klif, met uitzicht op een natuurlijke brug. Spectaculair, net als de zonsondergang!


Natuurlijke brug  ten Noorden van Sidi Ifni

Zaterdag lopen we door de mooie medina van Tiznit met de gerestaureerde studmuur met véél poorten. Het eten onder de vijgeboom met medereizigers is erg gezellig en vooral lekker. 


Souk in de medina van Tiznit 

Poort in de oude stadsmuur
Door het drukke verkeer rond Agadir vinden we de Carrefour voor lekkere Franse kaasjes. Dan door naar een camping waar we nu ook weer op een klif staan met uitzicht op zee. De was is gedaan, de rustdag was heerlijk in de warme Marokkaanse zon, morgen rijden we naar Essouira, verder naar het noorden.
Camping of wild-camp?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten