maandag 20 januari 2020

Regen – Wat vinden we van Marokko tot nu toe


Regen!
Het weer op deze reis is tot nu toe fantastisch mooi; iedere dag een prachtig blauwe lucht zoals te zien is op de foto’s. De zon is heerlijk warm tussen tien uur ’s ochtends en zes of zeven uur ’s avonds. ‘s Nachts is het meestal koud. Nu we dichter bij de kust zitten valt dat erg mee: goed voor onze gasvoorraad, de kachel hoeft niet aan. Onze Nederlandse gasflessen zijn nog in gebruik, de Marokkaanse fles staat tot nu toe werkeloos in onze garage. Hebben we ons teveel zorgen hebben gemaakt over onze gasvoorraad?
Gisteren zagen we voor het eerst veel wolken onderweg naar Essouira. ‘s Middags in de stad vielen er zowaar een paar regendruppels, het was zelfs koud. Vannacht heeft het een paar keer flink geregend. Heel goed voor het land, het water is hard nodig.  Zwerver ziet er na de buien van vannacht veel minder stoffig uit.
Bloeiende bloemen na de regen
We komen nu steeds meer in de “bewoonde wereld”. Hier aan de westkust zijn de wegen drukker, wonen meer mensen, zijn veel meer toeristen. We zijn niet meer de enige campers die rondrijden. 
Veel campers op de parkeerplaats bij Sidi Ifni
Zomaar overnachten in de vrije natuur met 13 campers wordt steeds moeilijker, ook nu staan we op een camping, wel mooi in het groen.

Wat vinden we van Marokko tot nu toe en dan voornamelijk het leger, droge, weinig bevolkte oosten en zuiden.
Grote borden op straat, de koning, zijn broer en zijn zoon.
De dynastie is verzekerd
De koning, Mohammed V, heeft bevolen dat in het hele land alle dorpen bereikbaar moeten zijn via de weg en een goede telefoonverbindingen moeten hebben. En er moeten overal scholen moeten zijn. Di wegen en telefoonverbinding zijn voor ons reizigers heel handig: over die verharde wegen komen we met onze campers op veel plaatsen, ook al is de kwaliteit van het asfalt niet overal even goed.
Het asfalt is meestal beperkt tot de hoofdweg, de zijstraten van een dorp zijn vrijwel allemaal onverhard.
Slecht wegdek
Het is fantastisch om overal telefoon ontvangst te hebben, zelfs in de woestijn in het uiterste zuiden staan radiomasten. We betalen een kleine €10 voor 10 GB dataverkeer per maand, ruim voldoende voor e-mail, de krant, bijhouden van deze website, een telefoongesprek met de familie en zelfs een spelletje step-bridge. Dat is heel welkom op de lange avonden in de camper.
Scholen zijn hier overal, met name middelbare scholen zijn vaak aan de weg net buiten het dorp of stad gebouwd. Veel jongens en meisjes lopen van en naar school. Overal staan gele schoolbusjes voor het vervoer. Goed geregeld dus.
Ezeltjes in het straatbeeld en langs de grote weg
 In het oosten en zuiden in de kleine dorpjes zijn de mensen arm. Vrijwel alles gebeurt met ezeltjes of er is een enkele oude motorfiets. Er is heel weinig verkeer op al die mooie wegen. Er zijn ook bijna geen vrachtauto’s, ik neem aan dat de meeste mensen grotendeels zelfvoorzienend zijn. Het openbaar vervoer bestaat uit oude busjes en gammele vrachtwagens die af en toe langs rijden. Overal kun je gasflessen krijgen, soms staan ze langs de weg met of zonder iemand er bij. Blijkbaar komt er die dag een wagen langs om ze om te wisselen en wordt de betaling op de een of andere manier geregeld.
We zien nauwelijks industrie of kantoren waar mensen zouden kunnen werken, behalve veel overheidsgebouwen. Er zijn wel veel kleine bedrijfjes in de dorpjes:  kleine winkeltjes, reparaties van auto’s en fietsen, smederijen (alle mooie deuren worden met de hand door de smid gemaakt en daarna geverfd). In ieder dorp lijkt wel een bakkerij te zijn. De broden worden per bakfiets of brommer naar alle kleine winkeltjes gebracht.
Overal is brood te krijgen
Grootschalige landbouw hebben we tot nu toe maar op een paar plaatsen gezien: rijen plastic, waarschijnlijk met aardbeien eronder? Op een paar plaatsen met meer water zijn olijfboomgaarden. En natuurlijk heel veel dadelpalmen, maar of die veel opbrengen?
De laatste twee weken rijden we door het meer welvarende noord-westen van Marokko. Ook weer interessant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten