zaterdag 30 juli 2022

Op avontuur in Ankara

Ankara vanaf het AtaTurk memorial
Daar staan we dan op die mooie camperplaats in Ankara. Maar het is wel ver van het centrum, 15 km. Hoe komen we daar? We praten met de buren. “Nee, met de fiets is geen goed idee, er zijn vanuit hier alleen snelwegen naar de stad. Je kunt een taxi bestellen en die blijft dan de hele dag bij je voor 600 TL, 35 euro”. We hebben ervaring in Istanbul, als buitenlander betaal je voor taxi's de hoofdprijs. Kunnen we ook hier niet met de bus? Nils gaat met de fiets op zoek naar de bushalte om te kijken of we ook hier net als in Istanbul, een buskaart kunnen kopen. Hij vindt de bushalte, maar geen automaat voor een buskaart. Onze aardige buurman heeft een oplossing. We mogen zijn buskaart lenen. Samen zetten we er wat extra tegoed op, want in het Turks gaat ons dat zelf niet lukken. Dapper gaan we donderdagochtend op stap naar de bushalte. Een beetje vroeg, want de bus gaat hier maar één keer per uur. We staan al 10 minuten in de warme zon te wachten en hebben nog 5 minuten te gaan. Wat als de bus nou niet komt? Er komt wel een klein bestelbusje, helemaal paars! Volgens het bordje voorop gaat hij naar het centrum van Ankara. We stappen in. Het blijkt net te werken als in het Caribisch gebied: Je betaalt 7 TL, 1,5 Euro, dan mag uitstappen waar je wilt. Het is wel vol, eerst we moeten staan maar uiteindelijk vinden we toch een zitplaats. Google vertelt ons waar we zijn. Zo komen we in het centrum van Ankara. Nog even lopen en dan staan we voor het Oudheidkundige Museum. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerde markthal. Ataturk had dit al bedacht rond 1930. De restauratie heeft ruim 30 jaar geduurd. De collectie is ook fantastisch.
Rituele vazen uiit Hatusa

De stier-god van de Hettieten

Spijkerschrift tablet 


Alle oude culturen in Turkije, en dat zijn er veel, worden getoond. Van 10.000 voor Christus tot en met de Romeinse tijd. Wat een prachtige vondsten, mooi ten toon gesteld en duidelijk uitgelegd. We brengen er de hele ochtend door. Ik kijk ook speciaal naar de afdeling over de Hettieten. Daar gaan we later deze week naartoe. We eten een hapje en vinden een taxi om naar het mausoleum van Ataturk te gaan. Deze taxi heeft een meter: voor 35 TL zijn we klaar. Het mausoleum ligt bovenop een groene heuvel midden in Ankara. Overal om je heen zie je heel veel hoge kantoren en flatgebouwen. Het mausoleum is indrukwekkend: een megaplein met zuilengangen, en groot hoog gebouw en een grote marmeren kist. Het meest indrukwekkend is het aantal mensen wat er rondloopt. Gewoon op donderdagmiddag vele honderden die met eerbied naar het graf en de woorden van Ataturk kijken, bijzonder!
Het mausuleum van Ataturkvan buiten

En van binnen. Hanneke valt niet op.

Nu zijn we toch echt moe en willen een bus vinden terug naar Zwerver. Eerst het mausoleum uit, dan Google vragen om een route. We hoeven maar een keer over te stappen, dat scheelt. Wel is het probleem dat onze telefoons bijna leeg zijn en zonder telefoon geen routebegeleiding van Google. Het gaat allemaal net goed! 

Om 6 uur zitten we met een koud drankje weer bij de camper, ook fijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten