donderdag 28 juli 2022

Niet ver de bergen in - naar Safranbolu

Koperslagerswerk in Safranbolu, hier gemaakt of uit China?

Het WoMo boekje beveelt een route aan door het binnenland naar een Nationaal Park met meren in de bergen. Dat lijkt ons wel wat.

Klein vissershaventje aan de Zwarte Zee kust

Na nog een stuk kust, nog steeds heel druk, rijden we het binnenland in langs een mooi stuwmeer; het Yedigoller park is al aangegeven op de wegwijzers. Rond 5 uur vinden we een plekje voor de nacht; eigenlijk een beetje te dicht bij de weg. Niet ideaal, maar het is nog 40 kilometer naar het park, te ver om nog te rijden.

Blauwe trekkertjes gebruikt voor alles

Het is leuk om er te staan, iedereen groet ons vanuit de weg. Een vrachtwagen moet een steen tussen zijn wielen weghalen. Dat lukt met moeite. Blauwe kleine trekkertjes komen langs. Ze worden voor van alles gebruikt, van landbouwproducten tot personenvervoer. De volgende ochtend verheug ik me al op koffie in het koele park. De weg wordt smaller en slechter. Het is nog 30 km rijden, maar nu al is de weg stijl, smal en niet meer helemaal verhard. Dat wordt zelfs ons te veel!

We keren met moeite om. Op een parkeerplaats kijken we eens goed op de kaart. De weg naar het park staat er alleen al een heel klein grijs stippellijntje op, dat geeft geen vertrouwen. Ja natuurlijk hadden we eerder moeten kijken, maar al doende leert men.

Fiets-wandelen door de bergen

Nils haalt water met de fiets

Dit WoMo-boekje is al 6 jaar oud, niet alles lijkt meer te kloppen. Om toch nog te genieten van de bergen, maken we een mooie wandel fietstocht. Nils vult de tank met water uit een kraan op de fiets.

Via de grote weg rijden we naar het stadje Safranbolu. Het is leuk en gezellig om in dit oude Ottomaanse stadje rond te lopen. Het heeft zijn karakter behouden met die typische witte huizen met grote ramen. Het gerestaureerde huis van een legerofficier is nu een interessant museum. Het lijkt een beetje op het huis in Girokaster in Albanië, maar kleiner. Het geeft een goed beeld van het leven van 150 jaar geleden, inclusief prachtige kleiding. Ook hier aparte dames- en herenkamers. 

Kamer voor het meest recent getrouwde stel

Prachtige kleding en hoofddoeken

In dit huis werd op de derde verdieping gewoond door de familie en was de tweede verdieping voor het ontvangen van bezoek. Op de eerste verdieping waren de opslag en de keuken en de ruimtes voor de bediendes.

In de tuin bestellen we een originele Turkse koffie. Die wordt gemaakt door de kleine metalen kannetjes in een houtskool vuurtje te zetten en wordt geserveerd met een glaasje granaatsap en een lekker snoepje.

Koffie zetten op de traditionele manier

Koffie met extra's

Natuurlijk bekijk ik ook, met hoofddoek, de oude moskeeën van dit kleine stadje. De oude Caravanserai is helemaal gerestaureerd en nu een hotel. Het koffie museum is er ook zodat we de “Han” van binnen kunnen bekijken. Mooi!

17-de eeuwse moskee, met airco-unit!

Safranbolu kreeg water van de omringende bergen. Hiervoor is in de 17-de eeuw een aquaduct gebouwd over een spectaculaire canyon. Een ondernemend persoon heeft houten trappen gebouwd naar beneden de Canyon in, leuk om er te wandelen!

17-de eeuws Aquaduct 

We hebben nog de energie om door te rijden naar Ankara 250 km over de snelweg. De laatste 20 km rijden we om deze grote stad heen. Overal staan hele hoge flatgebouwen op de heuvels. Ankara telt 5 miljoen inwoners ondertussen en die lijken allemaal in flatgebouwen te wonen!

We staan hier prachtig aan de rand van een recreatiepark met uitzicht op het stuw meertje en de flats van een van de vele buitenwijken. Morgen de stad verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten