zaterdag 1 juli 2023

Imposante en Majestieuze Lofoten, met goed weer

Grillige hoge bergen en altijd water in de Lofoten

Dinsdagavond 27 juni staan we op de kade van Bodo klaar om de volgende ochtend om 7 uur De ferry naar de Lofoten te nemen. 's Avonds zie ik het vanuit de camper al misgaan: de mist kruipt omhoog. De volgende ochtend is er weinig of niets te zien: een witte wereld. Dus onze aankomst op de Lofoten is niet imposant, we zien alleen een paar schimmige bergen.

Hetzelfde dal, 1-de dag met lage wolken, 
2-de dag met zon!


Op een grote parkeerplaats gaat Nils bijslapen en maak ik een mooie wandeling. Het is koud. In het souvenirwinkeltje verkopen ze een heerlijk donzen jack, dat kan ik goed gebruiken. Nils koopt er ook een warm en heel klein opvouwbaar voor in de rugzak.

Visserijmuseum met oude vissersboot: roeien en soms een zeiltje
Het kleine visserijmuseum doet het verleden herleven. Tussen januari en maart trekken de kabeljauwen naar de Lofoten om zich voort te planten. Al duizenden jaren wordt hier uitgebreid op gevist. De vissen worden nog steeds te drogen gehangen. Zelfs de koppen gaan niet verloren: die gaan naar Nigeria waar ze vermalen worden tot vismeel. De olie uit de lever, ja inderdaad levertraan, wordt ook al eeuwen verwerkt. Ook hier was uitbuiting troef: de heer van het dorpje was eigenaar van alle huizen en kocht alle vis. De arme sloebers moesten er hard voor werken en met 20 man in een klein huisje overleven.
Kabeljauw wordt nog altijd aan de lucht gedroogd

De volgende paar dagen rijden we met goed weer langzaam naar het Noorden over de eilanden, maken mooie wandelingen, fietsen de prachtigste weggetjes en bekijken leuke dorpjes en haventjes. Een keer moeten we vluchten voor de mist die het vanaf de zee het land binnen trekt.

Het landschap is indrukwekkend met grillige rotsen, kleine eilandje en overal de zee, de met dit mooie weer prachtig blauw is. De lage zon en de heldere lucht zorgen voor spectaculaire uitzichten. En overal staan wilde bloemen, niet alleen langs de kant van de weg, maar ook op de vele plekken waar niet wordt gemaaid. Heel veel fluitekruid en boterbloemen, maar ook wilde geraniums, dubbele klaprozen, lupinen en zelfs hier en daar korenbloemen. Langs de waterlijn groeit een soort heide en veel orchideetjes. Ook de vlier is uitbundig aanwezig. Prachtig allemaal.

Een prachtig overnachtingsplekje met veel bloemen 

Klaprozen en fluitekruid bloeien volop overal

Het is hier wel druk, vooral in het zuiden het is bijna camper aan camper en alle parkeerplaatsen staan barstensvol. We worden steeds meer bedreven in het vinden van rustige lunch- en overnachtingsplekjes, zie de foto's.

Er zijn prima, dure campings. Die hebben we niet nodig, want overal zijn er plekken om je toilet te legen, water te tanken en afvalwater te lozen. Prima voorzieningen hier. Onze zonnepanelen geven genoeg electra met deze lange dagen.

Met een snelle speedboot door de baai

Ook hier kun je met een snelle speedboot de rotsen vanaf het water bekijken en zeearenden zien. Dat hebben we vanmiddag gedaan, want nu is het mooi weer! Wat hebben we genoten van de spectaculaire rotsen, de snelle boot en vooral van de zeearenden die zich uitgebreid hebben laten zien. Heel indrukwekkend en prachtig!!

Eerst goed kijken, dan de vis uit het water pakken 
 



2 opmerkingen:

  1. Mooij Margriet4 juli 2023 om 00:51

    Prachtige foto’s Hanneke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Margriet! Leuk van je te horen. Maken jullie ook weer mooie reizen?

    BeantwoordenVerwijderen