zaterdag 15 juli 2023

Tussen de regen door. . . .

Jan van Genten broeden op steile richels op het eiland Runde

"Nils, de zon schijnt!" Ik doe de raam-schermen van de camper open, zowaar een groot stuk blauwe lucht! Snel vertrekken om de vogels op het eiland Runde te kunnen zien, zolang het nog droog is. We zijn zo vroeg dat het informatiepunt nog dicht is. Dan maar geen kaart en op de bonnefooi. We moeten steil omhooog; geen probleem, het is droog en helder. Na een uurtje klimmen zien we de eerste vogelnesten tegen de steile rotswanden onder ons.  Papegaaiduikers, goed te zien met de verrekijker. Een stukje verder zitten ze dichterbij zodat we zelfs met de telefoon (10x zoom) goede foto's kunnen maken.

Papagaaiduikers op Runde

Overal om ons heen zien we buien, op het land en in de zee maar bij ons blijft het droog. We lopen het hele rondje bovenop het eiland, genietend van de mooie uitzichten en van de kolonie broedende Jan van Genten op smalle rotsrichels. Schitterend om ze boven het blauwe water te zien zweven. Bovenop de rots komen zelfs de zeearenden voorbij zweven. Een schitterende dag!

De zeearend vliegt zomaar tussen alle andere vogels

Genieten op Runde

We parkeren Zwerver naast een aantal andere campers aan de rand van het fjord. Nu even helemaal niets meer. Volgens de weersvoorspellingen zou het weer vrijdag en zaterdag iets beter weer worden, op naar de hoogste bergen van Noorwegen: Jotunheimen.

Weer begint de dag zonnig! Na lang aarzelen nemen we de oude, kleine weg naar Lom,  langs een wilde rivier, sneeuw-bedekte bergen en schitterende uitzichten. Het wordt echt billen knijpen als de tweede helft onverhard blijkt te zijn. Nils rijdt heel voorzichtig over alle smalle dijkjes en laat brede auto's goed passeren. Spannend en heel mooi!'

Heel veel water langs de oude weg

‘s Avonds regent het natuurlijk weer en is het koud zo hoog in de bergen. Vrijdagochtend begint alweer mooi. In Lom bewonderen we het staafkerkje uit 1054 en scoren een kaart van Jotunheimen bij de plaatselijke VVV.

We rijden meteen door, we willen nog wandelen nu de bergen nog niet helemaal in de wolken zitten. We maken een prachtige wandeling langs sneeuwvelden en gletsjermeren. Het pad is lastig, heel veel stapstenen.

Wandelen en fietsen (!) vanuit de Leirvassbu hut


Omdat we Zwerver niet bij de hut mochten parkeren, zijn we het laatste stukje van de weg op de fiets gekomen. Het andere pad wat hier begint, ziet er fietsbaar uit! Dat moeten we proberen. Het gaat boven verwachting goed! Ruim een half uur fietsen we langs gletsjers, meertjes en steenhopen, zelfs over een sneeuwveld(je). Zo zie je nog eens wat. Verder gaan is niet verstandig, als we nu een lekke band krijgen is het een eind terug lopen. De zon blijft de hele middag en avond schijnen, ook op de gletsjer waar we vlak naast overnachten, prachtig!


Slapen naast de gletsjer

Vandaag, zaterdag, rijden we verder door Jotunheimen. Overal zijn parkeerplaatsen met de schitterendste uitzichten op de vele gletsjers. Donkere wolken pakken zich samen, de wind is ijskoud. Nu heeft de voorspelde regen ons wel gevonden. Vandaag eindelijk de rustig-aan-middag die we onszelf al tijden hebben beloofd. Met een uitzicht op een fjord en een waterval, dat dan weer wel.


Gletsjer vanaf uitzichtpunt bij de weg, onder detail




Geen opmerkingen:

Een reactie posten