woensdag 7 september 2022

Samenvatting van onze 30-daagse reis door Iran

Zondag 4 september is onze laatste dag in Iran. Een goed moment voor een samenvatting van onze belevenissen in een aantal aspecten.

De mensen

De mensen in Iran zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij! Bijna niemand spreekt Engels, maar onze vertaal app helpt soms. Iedereen wil weten uit welk land je komt en soms hoe je heet. 

En iedereen wil met je op de foto. Vaak geeft dat veel plezier, soms zijn we moe en willen we gewoon doorlopen of naar de camper.

Thee drinken in een klein dorpje

Je wordt zomaar bij iemand thuis uitgenodigd. Soms komt dat uit, vaker niet. Maar we hebben een aantal bijzondere ontmoetingen gehad! In een klein dorpje drinken we thee met yoghurt en brood. De gastheren rijden met veel plezier op onze fietsjes. In een ander dorpje moesten we de vakantiewoningen bekijken en was er thee met druiven.

Dan die keer dat ik vertwijfeld in de warmte het museum zocht. De 3 dames in de auto wezen een heel eind verder, om de grote tuin heen. Ik keek blijkbaar vermoeid: “We brengen je wel even”.  Heerlijk! Ik kreeg ook nog een soort eierkoek als lunch: het houdt niet op.

Samen eten in een traditioneel restaurant 

In het restaurant in Qom hebben we heel gezellig samen met 3 Iraniërs gegeten en gepraat. Bijzonder!!

Het land en de natuur

Iran is een woestijnland, waar op de meeste plaatsen alleen iets groeit als er irrigatie is. Water komt van de bergen en uit de korte rivieren die van die bergen afstromen. Het meeste water wordt opgepompt. Vrijwel alle rivieren die we hebben gezien zijn nu droog.

Droge rivierbeddingen
We hebben grote stukken gereden langs kale, veelkleurige bergtoppen, met aan de voet van die bergen grote gele vlaktes gemaaid graan en bruine omgeploegde akkers. In het dal is het dan prachtig groen.

Kleurige bergen met graan en omgeploegde velden

Minder is de rotzooi die overal ligt. Werkelijk overal ligt plastic, glas, flessen zelfs luiers en maandverband kom je tegen. In het begin ruimden we nog een beetje op als we ergens gingen zitten, nu kijken we er overheen. Mensen gooien hun afval gewoon zomaar ergens neer, er zijn ook niet genoeg vuilnisbakken. Wij moeten zoeken om ons afval op een goede plek te deponeren. Hier is nog werk aan de winkel. 

Een kudde kamelen in de Colorfull Mountains

De "Colorfull Mountains, waren voor mij een hoogtepunt. Prachtig, die zacht gekleurde rotsen.

Naar het Zoutmeer van Orumi
Op het meer van Orumi, dat nu helemaal zout is, hebben we prachtig gewandeld rond de 2 majestueuze rotsblokken die er loodrecht omhoog staken. We hebben op een aantal prachtige plekken overnacht, zomaar in de natuur.

Iran is een arm land. Op het land gebeurt nog heel veel met de hand. Grote winkels zijn er niet, Iedereen koopt alles in de bazaar of in kleine buurt winkeltjes. Mannen en jongens zitten overal op straat of in de theehuizen. Hebben die dan geen baan? De westerse sancties helpen niet! Vrouwen zie je veel minder op straat, zeker in de dorpjes.

Steden en cultuur

Iran heeft prachtige moskeeën, heiligdommen, paleizen en pleinen. Het blinkt er van het goud en de spiegels. De tegels op de muren en in de nissen zijn kunstzinnig, een lust voor het oog. Prachtige motieven met Arabische letters die we natuurlijk niet kunnen lezen.

Tegelwerk bij de moskee in Isfahan


Het grote plein in Isfahan

Spiegels in het heiligdom in Shiraz

Zeventiende-eeuwse paleizen zijn toch heel anders dan die in Europa. Grote open entrees en hoge ruimtes tegen de warmte, prachtige fresco's en natuurlijk verguldsel, tegels en spiegels. Tuinen met water-banen zijn belangrijk; water-spiegelingen worden vaak prachtig toegepast.

17-de eeuws paleis in Esfahan 

De huizen van de vroegere elite, met een apart winterhuis en zomerverblijf in de verschillende steden zijn erg interessant om te zien. 

Winterhuis in Shiraz

Van buiten zijn de muren kaal, van binnen zijn er prachtige versieringen, zelfs schilderingen van westerse landschappen en vrouwen! De belangrijkste huizen zijn gebouwd boven een waterloop vanuit de bergen. Die is te bereiken van soms wel 3 ondergrondse verdiepingen onder het huis.

Isfahan vind ik de mooiste stad met zijn prachtige paleizen, moskeeën, gezellige winkeltjes, pleinen en parken.

 

Selfie met de kok - Hij stond erop!

Iran is een Islamitisch land. Wij vrouwen moeten een hoofddoek dragen. Kleding moet lange mouwen hebben en jurken of blouses moeten ruim over de billen vallen. De mannen moeten een lange broek dragen. Het is warm in augustus, deze kleding is niet altijd comfortabel, het hoort erbij.

De Leeuwenpoort in Persepolis

Archeologie

De Zagros bergen in West Iran is een van de plaatsen waar de landbouw is ontstaan. Al vroeg waren er grote, machtige rijken. Meerdere interessante archeologische plaatsen hebben we gezien. Hoogtepunt is voor mij Persepolis, de hoofdstad van het rijk van Cyrus de Grote van rond 500 voor Christus. Er is meer bewaard dan ik had gedacht. Vooral de vele reliëfs zijn erg indrukwekkend.

 




Rijden door het land

We zijn hier met onze eigen camper, we nemen deel aan het chaotische verkeer, een uitdaging op zich. Hier mag alles: links inhalen, rechts inhalen, tussenvoegen, toeteren, zomaar stoppen op de weg, verkoopplekken inrichten op de snelweg, met z'n vieren naast elkaar rijden op een tweebaansweg. Snijden gebeurt ook: de weg wordt van 3 twee-baans, ik word zomaar van de weg afgedrukt door de grote vrachtwagen die stoïcijns mijn rijbaan inneemt. Gelukkig was er rechts ruimte en ging het goed! Het ging minder goed bij een collega camper die werd geramd door een vrachtwagen in dezelfde situatie. Een grote streep en veel schade. Gelukkig kunnen ze nog wel verder rijden. Natuurlijk kreeg de camper de schuld!

 

Terug van het wildcamp naar de grote weg

Diesel kun je hier niet zomaar kopen Je bent afhankelijk van een kaartje dat alleen de pomphouders en vrachtwagenchauffeurs hebben. Voor hen kost de diesel maar een paar centen per liter! Je bent afhankelijk van hun gunst om je wat diesel te leveren. Soms krijg je het gratis, soms moet je veel meer betalen (één keer zelfs 5 euro voor 15 liter!!).

Uit voorzorg hebben alle campers 60 liter diesel meegenomen. Bij ons stonden er 5 jerrycans in de garage. Het stinkt lekker, je moet er wat voor over hebben.

Overnachten

Er zijn geen campings in dit land. We overnachten vaak in stadsparken, waar ook Iraniërs kamperen. Zij leggen een kleed op de grond, en picknicken dat het een lieve lust is. Soms wordt er een tentje uitgeklapt en slaapt de hele familie binnen, of  buiten de tent (een keer sliep er zelfs iemand onder onze camper). Er is altijd water in dit soort parken, Soms zelfs elektriciteit om je telefoon op te laden. Voor ons niet nodig, onze campers hebben zonnepanelen. Vaak zijn er ook toiletten, heel handig.

Wildcamp ten Noorden van Shiraz

Overnachten  in de natuur vinden we het leukste, het zijn vaak de mooie plekken. Dan is er meestal tijd voor een wandeling of soms een kleine fietstocht.

Fietsen bij de Colorfull Mountains 

Samenvattend hebben we een prachtige maand beleefd in Iran. Bovenstaand is niet compleet. Wil je meer weten over deze bijzonder reis, neem contactmet oms op of kom een keer langs om alle verhalen te horen en meer foto’s te bekijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten