woensdag 14 september 2022

Armenie, imposante landschappen, schitterende oude kloosters.

Versiering op de buitenmuur van het Sanahin Klooster

Armenië is een prachtig land: de landschappen zijn fantastisch, de bergen heel indrukwekkend en de canyons en kloven zijn schitterend. Het aparte van Armenië zijn de Kloosters uit middeleeuwse soms zelfs uit de 9-de of 10e eeuw. Het leuke is dat die kloosters heel vaak aan de rand van een indrukwekkend ravijn liggen dus het komt altijd goed hier in Armenië!  in totaal hebben we zo'n tiental kloosters gezien.

Het Khor Virap Klooster ligt vlak bij de berg Ararat

De meeste zijn tevens een vesting, dus ommuurd met dikke wallen. Een ravijn biedt vaak verdere bescherming.
Goshavank Klooster

Het geghard klooster staat op de Unesco lijst
Prachtige omgeving en zeer populair, 
zie de busjes rechts onder

Een klooster bestaat meestal uit één of meerdere kerken met soms bijgebouwen. De kerk zelf is klein maar de overdekte ruimte ervoor is vaak heel groot en prachtig met een koepeldak met dikke zuilen. De muren zijn heel dik meer dan een meter, de ramen klein. Het is altijd donker in zo'n kerk.

Het voorportaal van het Sanahin klooster 

Bijzonder zijn de versieringen op de muren zowel binnen als buiten, meestal in de stenen uitgehouwen.
De achterkant van het Haghartsin klooster

De voorkant van het Haghartsin klooster
de stenen rechts zijn Kharchars, gedenkstenen

De tempel van Garni is heel bijzonder. Gebouwd aan een schitterende diepe canyon in Grieks-Romeinse stijl uit de eerste eeuw na Christus. Deze was niet gebouwd voor een Griekse of Romeinse god maar voor de plaatselijke Zonnegod. Deze tempel is versierd met lokale symbolen zoals granaatappel, walnoot-bladeren en wijnranken. Op deze plek stond ook een oud kasteel en een hele nederzetting met inscripties gedateerd op 500 jaar voor Christus! We proberen een fietstocht te maken door de canyon, maar het is te steil

Tempel van Garni

Detail van de versieringen

We proberen te fietsen in deze schitterende Canyon

Naast door het land rijden en tempels bekijken staan we 2 nachten in Jerevan, de hoofdstad, boven op een heuvel bij “Moeder Armenië” tussen de ten toon gestelde tanks. Het is wel een eind lopen en met roltrappen naar beneden de stad in, net te doen.

Zwerver bij Mother Armenia en de tanks

Nils en ik zijn allebei niet helemaal fit, de buikgriep heeft toegeslagen. Normaal is een dagje o.r.s. voldoende voor herstel, maar nu komt het bij mij na twee dagen toch weer terug. Nog meer o.r.s. dus! Ik kan geen o.r.s meer zien!!

De laatste twee dagen staan we op een mooie camping in het noorden van Armenië aan een kloof. Tenminste dat was de bedoeling. Omdat de vijandigheden tussen en Armenië en Azerbeidzjan opnieuw zijn uitgebroken  gaan we een dag eerder naar Georgië, helaas. 

Canyon bij het Havanavank klooster

Zelf ben ik in Armenië nog niet uitgekeken. Het is heerlijk dat de meeste mensen een beetje Engels spreken. De bewegwijzering is zowel in het lokale als in het Latijnse alfabet, voor ons dus heel gemakkelijk. Google Maps werkt hier prima, diesel en water zijn normaal verkrijgbaar. Er rijden hier dan ook meer campers rond. Helaas is Armenië is voor ons te ver weg om nog eens terug te komen.

Na een soepele grensovergang zitten we nu alweer in Tbilisi de hoofdstad van Georgië. Nog een kleine 14 dagen te gaan en dan is deze groepsreis ook weer aan zijn einde. Tijd vliegt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten