dinsdag 9 augustus 2022

Over brede 4-baanswegen door Oost Turkije

Na de heerlijke middag aan het strand van de Zwarte Zee rijden we rustig de resterende 280 km naar de verzamel-camping van onze reis-groep. We nemen eerst nog een kijkje in het klooster van Semola, dat helemaal in de rotswand is gebouwd. Later zijn er meerdere verdiepingen met kamers ervoor gebouwd, zodat nu het tegen de rotswand aan kleeft. Er was nauwelijks een toegangsweg, die is pas gemaakt toen alles werd gerestaureerd de afgelopen 10 jaar. Vooral de fresco’s van de kerk zijn erg mooi.

Het Semola klooster hangt in de rotswand

Fresco aan de buitenkant: Adam en Eva uit het paradijs


De kerk is in de rots gebouwd
Het is ook leuk om de vele tientallen andere bezoekers te bekijken: sommige hebben een gewone broek en T-shirt aan net als wij, anderen zijn helemaal gehuld in een zwarte “chador”. Alle andere soorten en smaken van meer of minder verhullenden en bedekkende kleding zie we voorbij komen. Eén dame is gekleed in een prachtige lange blauwe jurk met dito sluier met witte versieringen en prachtige sieraden. Die is duidelijk met haar man een dagje uit. Een andere dame ziet de wereld allen door een klein streepje bloot voor haar ogen aan de hand van haar man. Hij laat haar geen moment los.

Uiteindelijk rijden we als laatste om half zeven de camping op, waar de rest van de groep zich al heeft verzameld. We schuiven aan voor een gezellige borrel zomaar bij iemand onder de luifel. Daarna gaan we met een groepje eten. Een prima begin van onze groepsreis.

De groep verzamelt op een camping 
De volgende dag is het hard werken: we krijgen een briefing van wel drie uur over alles wat we moeten weten en wel en niet mogen doen in het komende buurland. Routes, overnachtingsplaatsen, geld, diesel, kledingvoorschriften, alles komt voorbij. We krijgen allemaal een sticker op onze camper, zodat we weten dat we bij elkaar horen. ‘s Middags is de welkomstborrel heel gezellig.

Vandaag en morgen rijden we laatste vijfhonderd kilometers. Over brede 4-baans wegen, door prachtige bergen en uitgestrekte landbouw-velden. Het land wordt steeds droger en geler. 

Prachtige rotsen; de bloemen verdrogen 

Op het eind van de dag bekijken we mooie koran-school uit de 14-de eeuw.

Buitenkant 13-de eeuwse (koran) school

Bovenkant toren van de Medressa

Binnenkant van de school

Het buurland waar we naar toe gaan, vindt het niet ok als er door toeristen over geschreven wordt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, want het wordt gezien als journalistiek.

Dus gaat dit reisverslag even in de pauze-stand. Over een maand, in de tweede week van september, gaan we weer verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten