dinsdag 10 december 2019

Provisorisch gerepareerd


Niet zo gemakkelijk: aangifte doen  

Maandag ochtend rijden we met ons vieren naar het politie bureau in Molino Seguro, een behoorlijk grote stad. Met veel moeite parkeren we onze campers en lopen het bureau in. “Nee, we moeten niet hier zijn maar bij de lokale politie, 15 minuten verder lopen!” Eenmaal daar aangekomen wordt ons verteld dat de niet bij de lokale politie moeten zijn, maar toch bij het bureau waar we net waren! Gelukkig zijn er twee vrouwelijke politie-agenten met een beetje kennis van Engels. Na veel praten willen ze het eerste bureau wel bellen dat we toch echt daar moeten zijn. 
Zonsondergang als we laat op weg zijn
Nogmaals probeert de man achter de balie van het eerste kantoor ons af te schepen: “Is jullie Spaans wel goed genoeg?” Ik knikte heftig van ja en wijs op de telefoon met Google Translate. Zuchtend geeft hij ons een nummertje, we moeten wachten op de stoelen in de hal. Dat duurt eindeloos ruim een uur later zijn er nóg twee wachtenden voor ons. Er gebeurt wel van alles: een donkergekleurde man zat ook al bij onze eerste binnenkomst op de stoel zit er nog steeds heel geduldig. Moet hij een verblijfsvergunning aanvragen?
Mensen lopen de trap op en af. Ik maak een praatje met een vriendelijke Spanjaard die wacht al bijna twee uur lang op een simpele handtekening zodat zijn dochter van 14 jaar naar het buitenland kan reizen! Die zegt: “Het gaat vandaag zo traag omdat er arrestaties zijn geweest. Dat zijn de advocaten die de trap op en af lopen”. Eindelijk na 2½ uur wachten zijn we aan de beurt. Gelukkig is de agent die ons helpt erg vriendelijk. Hij maakt er geen probleem van dat ons Spaans heel matig is. Hij haalt zijn beste Engels uit de kast, dat wordt steeds beter in het uur dat we bezig zijn om deze twee aangiftes te doen.
Uiteindelijk gaan we met gestempelde papieren met heel veel handtekeningen van ons en de agent de deur uit. Niet dat we dat Spaans kunnen lezen maar het feit dat er een tablet is gestolen staat er duidelijk op! Dezelfde zwarte man zit nog steeds op dezelfde stoel….

Nu het raam nog….
Die maandagochtend had ik me gerealiseerd dat onze eigen Carthago dealer dicht is op maandag. In Brabant is een dealer die wel open is. Hij is heel behulpzaam, maar een onderdeel naar Spanje sturen gaat wel 8-10 dagen duren!
Een prachtige camperplaats met wasmachine
Eerst maar eens naar CarGlass. Als die om vier uur open gaat, na de siësta, kan hij niets voor ons doen. Een tijdelijke reparatie? Nee dat kan niet. Hij verwijst ons naar een camper-garage in de buurt. Die gaat om half vijf open, maar kan ons ook niet helpen, Het raam vervangen, als het al kan worden opgestuurd, kan het beste bij een Carthago dealer. Samen kijken we op internet, misschien in Cordoba? Voordat we 300 kilometer gaan rijden, bellen we eerst naar de vriendelijke Brabantse Dealer. Die kijkt op de officiële Carthago lijst: “Er zijn maar twee Carthago dealers in Spanje: in Barcelona en in het noordwesten”. Dat schiet niet op; over acht dagen willen we met de veerboot naar Marokko. Toch maar een tijdelijke reparatie?
Terug naar CarGlass. In mijn beste Spaans smeek ik om hulp, kan hij toch niet iets maken van perspex? Zonder een woord te zeggen, hij spreekt geen Engels, vindt de CarGlass man een oud afgebroken stuk perspex, tekent het raam erop na, knipt het uit, duwt het in de sponning (Nils kan nog net op tijd de laatste glasstukjes er uit peuteren) en zet het aan beide zijden vast met zwart plakband. Van een afstandje zie je er niets van! We zijn dolblij ik vraag wat het moet kosten; hij haalt zijn schouders op het was maar 5 minuten werk, eigenlijk service. Met €10 is hij heel blij.
 
Tijdelijke reparatie in 5 minuten klaar! Onder het eindresultaat
Wij zijn ook heel blij! Nu kunnen we verder! Deze tijdelijke reparatie moet het maar uithouden tot we februari weer in Nederland zijn!

Prachtig wandelen in het Nationale Park Sierra Espuña
 
Die avond vinden we een prachtige camperplaats aan de rand van het Nationale Park Sierra Espuña met prima wifi en gezellige mede-camperaars. Vandaag hebben we heerlijk gefietst en gewandeld: wat een mooie omgeving is het hier!   
Morgen gaan we richting Granada, donderdag hebben we kaartjes geboekt om het Alhambra te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten