maandag 1 juli 2019

Boekarest - over de Karpaten, mét beer


2-dagen Boekarest
Voor de Synagoge in Boekarest
Op woensdag 26 juni vinden we een parkeerplaats in Boekarest middels “Park4night”. Het is zo dicht bij het centrum dat we gaan lopen. Het wordt een erg leuke dag, wel vermoeiend de hele dag in de stad. Het bezoek aan de mooie Joodse synagoge is voor mij een hoogtepunt. Ik was nog nooit in een synagoge geweest. Niet zoveel anders dan een kerk of moskee. Natuurlijk geen altaar, wel banken en prachtige versieringen!
In Boekarest staan best veel mooie gebouwen; banken, sommige overheidsinstellingen en natuurlijk hotels hebben blijkbaar geld, en zien en prachtig uit. Sommige kerken ook, maar er moet nog veel opgeknapt worden. 

Er wordt op veel plaatsen hard aan gewerkt, dus dat komt vast goed.
Het gigantische parlementsgebouw in Boekarest
Aan het eind van de middag rijden we de camping op waar de rest van de groep ook staat. De volgende dag staat de bus klaar voor een toer door de stad. Onze reisleidster geeft veel informatie. Helaas kunnen we het waanzinnig grote parlementsgebouw van Ceaușescu niet van binnen bekijken, het wordt gebruikt want Roemenië is dit half jaar (tot 1 juli) voorzitter van de EU. We mogen wel het woonhuis van de Ceaușescu’s  bekijken, wat een gouden overdaad en na-aping van de klassieke Franse stijl van Louis XVI.
Concert gebouw in Boekarest
Tijdens de zeer uitgebreide redelijke warme lunch worden  traditionele volksdansen uitgevoerd, aardig.

Over de Karpaten-berenland
Op donderdag 27 juni vertrekken we al vroeg om onderweg naar onze camping aan de voet van de Karpaten het nodige te zien. Het paleis van de eerste Roemeense koning in Targoviste is weliswaar een ruïne maar interessant om te zien. 
Oud paleis uit de 16-de eeuw
Het oude klooster van Curtea de Arges heeft een bijzondere interessante kerk met islamitische invloeden. Het stukwerk aan de buitenkant en de gedraaide torens doen denken aan de Moorse bouwwerken in Spanje.

Die avond staan we in een weiland van een plaatselijke boer. Er loopt zelfs een koe dwars door alle campers heen. De gezamenlijke barbecue is gezellig; voor ons een gelegenheid om veel sla een heel veel geroerbakte groenten te maken. Lekker! De plaatselijke supermarkt levert voor iedereen heerlijk ijsje als toetje, georganiseerd door de reisleiding die zoals altijd, heel goed voor ons zorgt.
Wandelen naast de beren

Naar de pas, de weg aan de andere kant 
 Al vroeg (ja alweer. . .) vertrekken we voor de tocht over de Karpaten, volgens Top Gear de mooiste Bergweg in Europa! Het is inderdaad spectaculair. Op 2034 m hoogte is een stuwmeer, daarna begint de klim naar de pas. Onderweg drinken we als vanouds koffie, lekker bij deze koelere temperaturen. Het is koffie met een apart “luchtje”. 2 dagen geleden blijk ik het laatste papieren filter gebruikt te hebben. Dan maar twee schone vaatdoekjes op elkaar, samen werken ze prima. De koffie smaakt een beetje apart, maar wel lekker!
Gedurende onze prachtige wandeling langs een riviertje in een kloof maken we grapjes: misschien komt er wel een beer langs! Immers beren komen hier nog in het wild voor. We denken dat het zo vlakbij de weg niet zo’n vaart zal lopen. Onze medereizigers helpen ons later uit de droom: vlak bij onze wandelplaats hebben zij een half volwassen beer gespot op de weg. Helaas die hebben we gemist, of misschien wel niet helaas. Moeder-beer wil je, denk ik, niet zo graag tegenkomen.
Nils en ik rijden allebei een stuk van deze spectaculaire weg. Zo kunnen we allebei genieten: zowel van het rijden als van de uitzichten. Ook ‘s middags maken we nog een  mooie wandeling, maar nu buiten het beren-land
Er wacht ons weer een bijzondere, ruime camping: “De Oude Wilg” aan een riviertje. Daar wonen zigeuner-boeren en steken ‘s avonds de koeien over. Een mooi gezicht. 
Koeien en paarden steken de rivier over, je haalt grint uit de rivier


Dracht van de zigeuner vrouwen
Het Nederlands-Roemeense echtpaar, dat de eigenaar is van de camping, ook een heerlijke maaltijd, met groentes, voor ons! Helaas is de ruimte wat klein en laag voor 44 mensen; er is veel lawaai en de banken zijn hard (ik ben mijn kussentje ondertussen kwijtgeraakt).
De excursie naar Sibiu is erg mooi; het stadje was een aantal jaren geleden de “culturele hoofdstad van Europa”. Daarvoor zijn veel restauratie werkzaamheden uitgevoerd. Er ligt ook geen zwerfvuil op straat in dit oud Duitse stadje. De musea zijn mooi, we zien Roemenië groeien van Neanderthalers naar de middeleeuwse bloeiende vorstendommen. Heel interessant!
Ook gedurende deze excursie wordt veel tijd ingeruimd voor een uitgebreide lunch, ook nu weer op harde banken in een kleine ruimte. Jullie begrijpen ik ben niet erg enthousiast over de omgeving, hoewel het eten best lekker was.
De huisvlijt van op glas getekende iconen geeft aan hoe belangrijk religie hier was in de afgelopen eeuwen. Tenslotte bezoeken we een “versterkte kerk”. De gids vertelt een boeiend verhaal in prima Duits, zij woont hier als een van de laatste Duitstaligen.

Morgen weer een camping verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten