woensdag 5 juni 2019

Nog 4 dagen Hongarije, wat vinden we van dit land?


Voor  meer foto's en onze route, klik op het plaatje rechts-boven: Polarsteps

Boedapest, 30 en 31 mei
Twee dagen hebben we doorgebracht in Boedapest, een prachtige stad, wel heel groot!
Er zijn meerdere centra, eentje in Buda, en eentje in het oude Pest. In Buda staat het grote, indrukwekkende koninklijke paleis. De parlementsgebouwen staan als tegengewicht aan de andere kant van de Donau-oever, in Pest dus. Kerken staan overal, oude gebouwen ook. Veel is gerestaureerd, de stad ziet er over het algemeen goed uit.
Het paleis aan de Donau
De eerste dag gaan we met de trein de stad in en lopen we helemaal naar het paleis. Dat is een eind! De tweede dag rijden we naar de stadscamping en fietsen van daaruit door de stad en langs de Donau, leuk. Helaas is niet alles open; voor de parlementsgebouwen moet je via internet een kaartje kopen of anders tussen acht en negen ‘s ochtends. De buitenkant is ook indrukwekkend en mooi. De stijl is neogotisch van begin 19e eeuw.
We worden verrast door een open-lucht uitvoering voor het operettegebouw door een Pools orkest. Leuk.

Verrassing: Openlucht uitvoering
Eger
Op zaterdag 1 juni rijden we naar Eger een leuk stadje met mooie gebouwen in het noordoosten van Hongarije. Dit is wat overzichtelijker. Het fort uit 1200 geeft een lesje Hongaarse geschiedenis. Hier zijn de Turken eerste afgeslagen, 1552. In 1585 konden 3000 verdedigers het niet bolwerken tegen het leger van 100.000 man van de Sultan. Dit resulteerde in een bezetting van Hongarije door de Turken van 80 jaar.

Uit die tijd stamt een oud Turks bad wat nu helemaal is gerestaureerd. Nils en ik dompelen ons onder in het hete, geneeskrachtige water. Ook de sauna is heerlijk. Nils doet ook de koude baden, ik natuurlijk niet. 

Ontbijt in de zon in de stad!
Met Mariette en Kees eten we heel gezellig op een terrasje van het centrale plein. Dat kan omdat we gewoon op een parkeerplaats in het stadje overnachten. Hierboven ons ontbijt op zondagochtend. In de zon!

Poroszlo
De app “Park4Night” geeft een rustige parkeerplek langs een gebied met veel meren volgens de kaart. Dat lijkt ons lekker rustig voor we met 22 campers op stap gaan. 
Ons parkeerplaatsje aan het meer
Er blijkt een fietspad langs de parkeerplaats te lopen. Navraag leert dat dit rondje ruim 65 km om het meer heen gaat. Een lunch is snel gepakt, met genoeg water, de verrekijker en het fototoestel, zitten we al snel op de fiets. Het weer is fantastisch, overal zien we vissers langs het water, kleine haventjes met bootjes wisselen de bomen langs de oevers af, zwaluwen scheren over het water, kortom een heel afwisselende tocht. Het meer blijkt een stuwmeer te zijn met aan de andere kant een elektriciteitscentrale. Wij fietsen op de dijk om het meer heen. Moe en voldaan zakken we in de stoelen voor onze camper,
Met Mariette en Kees proosten we op een aantal leuke dagen samen.
Onderweg naar Debrecen stoppen we bij een klein nationaal park. 
Volgens het bord bij de parkeerplaats komt hier een bijzonder kleurige vogel voor. We gaan er wandelen en zien ze zowaar in grote getalen vliegen. Nils ontdekt dat hun nesten vlakbij zijn, gegraven holen in een zandwal. Het is genieten van de bonte verenpracht in de zon. Als we de vogel op internet nazoeken, blijkt het een scharrelaar te zijn.

Scharrelaar

Nu staan we op de camping van Debrecen, de groep bestaat uit in totaal 21 campers. Vanavond eten we met de samen en morgen op naar Roemenië! We hebben er zin in.

Wat vinden we van Hongarije?
Natuurlijk kun je na een kleine week in een land geen definitieve conclusies trekken. Het wordt dus een paar eerste indrukken. Op ons maakt Hongarije een redelijk welvarende indruk. Er wordt behoorlijk wat gebouwd en gerestaureerd in Boedapest maar ook in de kleine stadjes en dorpjes op het platteland. De wegen zijn heel behoorlijk, de snelwegen meer dan prima, verder naar het oosten lijkt het wat minder te worden en hobbeliger, met  meer gerepareerde gaten. De huizen in de dorpjes zijn niet erg groot, in de stad staan natuurlijk veel flatgebouwen; in het algemeen is het onderhoud zeer behoorlijk. De restaurants zijn prima, we hebben heerlijk gegeten voor redelijke prijzen, 10 tot € 15 voor een maaltijd.
Het land doet leeg aan, er zijn hele grote akkers met maar af en toe wat gebouwen, een erfenis van de Sovjettijd? De velden met verschillende soorten graan, mais en tabak (?) zien er verzorgd uit. Er staan grote bevloeiings-machines, zoals we die ook zagen in Zuid-Afrika bijvoorbeeld.
Veel mensen, vooral de jongeren, spreken goed Engels. Dat is gemakkelijk. In Duitsland en Oostenrijk zagen we nog overal advertentie-borden voor de Europese verkiezingen. Hier in Hongarije zien we daar niets (meer?) van. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten