dinsdag 20 juni 2023

Eerste verhaaltje van onze reis naar de Lofoten in Noorwegen

  

De veerboot vaart weg uit Emden

Na onze lange reis naar Iran vorig jaar, willen we deze zomer eigenlijk niet zover rijden. De veerboot van Eemshaven naar Kristiansand in Zuid Noorwegen, is lekker dichtbij. In januari boeken we die al: dat is geregeld. Ondertussen gebeurt er van alles. De veerboot verhuist naar Cuxhaven en later naar Emden. Ik zie daarvan niets in mijn e-mail, is de boeking wel goed gegaan? Een week van tevoren ga ik het toch maar eens controleren: nee de boeking is niet gelukt. Stressen!!

Gelukkig kunnen we op het laatste moment nog boeken, ruim €100 goedkoper, dat dan weer wel. Zaterdag 17 juni rijden we de veerboot op onder een heerlijk warm zonnetje. De overtocht is moeiteloos, genieten. Het slapen is wat minder: de motoren trillen in onze bedden.

Zondagochtend komen we strak volgens schema om 11 uur aan. Vanwege de prima weersituatie in Europa hebben we besloten direct door te rijden naar het noorden. We willen proberen de mooie Lofoten te halen.

Eerste overnachting, we wandelen langs het meertje

Zondagavond vinden we een overnachtingsplekje 80 km ten noorden van Oslo, vlak bij een meertje. We zijn niet de enigen,
 tegen de tijd dat we gaan slapen staan er 8 campers! Maandag rijden we door naar Trondheim. Een prachtige maar lange rit langs de rivier de Glomma. Na de waterscheiding wordt het de Nidelva, die in Trondheim uitkomt. Hier staan we op een grote gravel parkeerplaats vlakbij een kinderdagverblijf, leuk om alle ouders te zien die hun kinderen wegbrengen, nu met dit mooie weer op allerlei fietsen en karretjes. Het is de enige gratis parkeerplaats in de buurt, er staan dan ook ruim 10 campers op een rijtje. Gezellig.

Het is 15 minuten op de fiets naar het centrum van Trondheim, wel via een steile weg. We genieten van de houten pakhuizen langs de haven, de mooie koopmans-woningen en het grote plein in het centrum. Daar eten we op een terrasje, terwijl we onze maaltijd moeten verdedigen tegen de meeuwen die krijsend over ons hoofd vliegen: ze willen ook een hapje.

Kleurige, houten pakhuizen, nu appartementen aan de haven van Trondheim

Via een andere route rijden we weer omhoog, dat gaat gemakkelijk met onze elektrische fietsjes. De schoolkinderen hebben het moeilijker. 
Het is bijna de langste dag, we zitten tot 10 uur 's avonds buiten en dan nog staat de zon vrij hoog aan de hemel. Gelukkig kunnen we Zwerver goed verduisteren, slapen is geen probleem.

Trondheim dompelt ons onder in de geschiedenis van Noorwegen: hier staat de grootste gotische kathedraal van het Noorden: oorspronkelijk gebouwd tussen 1200 en 1350; indrukwekkend! Wel is deze meerdere malen herbouwd, omdat vroeger alle huizen van hout waren en de stad werd geteisterd door vele branden. Hier werden en worden de Noorse koningen gekroond/gezalfd.

Boven: de gotische kadredraal van Trondheim
Onder: de kroon van de Noorse koning


Het aartsbisschoppelijk paleis is ook de moeite waard met interessante opgravingen zoals van een oude “mint” daar werden de munten van de aartsbisschop gemaakt. Ook zijn er alle koninklrijke voorwerpen te zien, zoals hierboven de kroon.

De eerste telefooncentrale van Trontheim

Het openluchtmuseum heeft mooie oude huizen met o.a. de eerste telefooncentrale van Trondheim, deels een foto. We doen het vandaag even rustig aan, lekker bijkomen en genietn van het mooie weer. Morgen weer een stukje verder naar het noorden.

Sami (Lappen) altaar in de kadredraal van Trondheim

4 opmerkingen:

  1. Leuk dat jullie weer op avontuur zijn. Geniet ervan! Groetjes uit Nieuw-Zeeland van ons allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bekende foto's van trontheim leuk geniet van de reis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trontheim is idd een mooie stad, zeker met zo'n mooi zonnetje! Hanneke

      Verwijderen