zaterdag 25 juni 2022

Door het imposante, lege binnenland van Kroatië, Bosnië-H en Montenegro

Uitzicht vanaf de camping bij Nat. Park Durmitor in Montenegro

Het weekend met onze oudste dochter en schoonzoon in München is als altijd heel gezellig! We wandelen in de bergen en bekijken een mooi openlucht museum. Het is warm in München, ruim 30 graden; een voorbode wat we nog gaan krijgen?

Op maandagochtend morgen haalt de huisarts van onze dochter vakkundig de hechtingen uit mijn voorhoofd. In alle drukte van de voorbereidingen was ik gevallen met de fiets. Gelukkig heelt de wond prima. Nu kunnen we echt op pad.

Nog op maandagmiddag rijden we dwars door Oostenrijk, over de tolwegen en door de tunnels schiet het op. Om 18:30 zitten we vlak bij Ljubljana aan een koud biertje en een lekkere maaltijd bij een stromend riviertje. Niet verkeerd!

Biertje an het water op maandgag onze eerste reisdag.

Dinsdag rijden we verder over de tolweg Kroatië in. Hier zijn we nog niet eerder geweest. De snelweg is prachtig en heel rustig. De tol is pittig, 42 euro, maar een extra tank diesel is ook niet gratis, troosten we onszelf. Het land is leeg, heel leeg. Bijna geen afslagen, nauwelijks huizen. Af en toe kleine veldjes met wat gras; vooral heel veel rotsen en een enkele canyon. Even komen we bij de kust, de Adriatische zee is oogverblindend blauw. Wij rijden door, Montenegro is nog ver.

Normaal tanken we bijna nooit op de snelweg: te duur, maar hier is bijna niets, dus ook geen goedkope tank redelijk dichtbij, dus tanken we toch aan de snelweg. De prijs in Euro’s is ongeveer  1,75 per liter; te betalen met onze pinpas, we hebben geen lokaal Kroatisch geld. 

2 lifters vragen of ze mee mogen rijden; we hebben plaats en vroeger stonden we zelf ook met onze duim omhoog langs de weg, dus prima. We hebben een route uitgezet op onze telefoon en rijden verder het binnenland in via de tolweg. Het wordt wel heel erg rustig op de weg, en ja de snelweg houdt op. Er wordt nog wel gebouwd, maar we moeten verder op de gewone weg.

Onverwachts snel doemt de grens van Bosnië-Herzegovina op. (eigenlijk hebben we onze route niet zo goed gepland….)  Geen EU land, dus geen internet op de telefoon via onze bundel. En dus ook geen route via onze favoriete app “Park4night”. Met hulp van onze lifters vinden we een onverwacht leuke camping aan een klein beekje, zelfs met WiFi.  Helemaal goed. We zitten heerlijk buiten naast het riviertje met schitterende uitzichten op de hoge rotswanden naast ons; genieten. De waterspreeuw en de wielewaal laten zich bewonderen, net als de vele waterjuffers.

De water-spreeuw

Aan het water op de camping in Bosnie Herzegowina
.We hebben besloten in de Balkan-landen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleine campings. Vaak niet duur, dinsdag avond betalen we 15 euro inclusief elektra. De lokale bevolking kan de inkomsten vast goed gebruiken. 

Woensdagochtend rijden we verder door het weer erg lege Bosnië-Herzegovina. Er zijn kleine boerderijtjes, een paar kleine trekkertjes op de wegen, de geiten-huiden na de slacht hangen te drogen bij een schuurtje. Het landschap is indrukwekkend, we rijden op de berghelling langs een prachtig dal, wat uiteindelijk het meer van Bileca wordt. 

Bij het meer van Belica

We  stoppen regelmatig om de uitzichten te bekijken. Nils rijdt Zwerver iets verder naar achteren om minder op de weg te staan en raakt zomaar een steen: het trapje stond nog uit. Dat kan nu niet meer elektronisch worden ingeklapt en zit met een touwtje vast! Nou ja, we zijn nog fit genoeg om zonder trapje uit te stappen. We vinden vast ergens een garage om het te repareren.

De geslachte geiten; onder: dal in Bosnié-H

Rond het middaguur rijden we Montenegro binnen, onze lifters willen naar Griekenland, wij naar het nationale park Durmitor. Hier scheiden onze wegen; het was gezellig een dagje medereizigers te hebben.

Na weer een rit met indrukwekkende vergezichten staan we nu op een kleine camping met een schitterend uitzicht op de hoge rotsen van het Durmitor gebergte. Het heeft vanmiddag geonweerd, de Wifi ligt eruit. Voorlopig valt het mee met de warmte. Hier in de bergen zitten we ’s avonds binnen, zeker na de regen van vanmiddag. Morgen gaan we hier de omgeving verkennen.

(Dit verhaaltje komt nu pas op het web, omdat de Wifi van de camping het al die tijd niet heeft gedaan…) 

1 opmerking:

  1. Jullie maken weer genoeg mee Hanneke en Nils, een vrij gevoel lijkt me om zo de wereld te verkennen

    BeantwoordenVerwijderen